fredag 9 november 2012

Recension: Sommaren före sjuan. Ronja

Titel: Klass 7B Sommaren före sjuan
Författare: Pernilla Gesén
Förlag: B. Wahlströms ungdomsböcker
Utgivningsår: 2006                                                                                                      
Ingår i serien: Klass 7B                                                                                                
Antal sidor: 171


Handling I sommaren före sjuan handlar det om 13 åriga Paulina som har hela sommaren framför sig, planerad med Kalle hennes bästis. Paulina har alltid bara gillat Kalle som kompis, men helt plötsligt börjar hon få känslor för honom. Men allt förändras när dom träffar den nya klassen 7B. Kalle blir kär i Tessan, den nya klasskamraten. Han glömmer helt enkelt bort Paulina. Paulina känner sig som bortblåst från Kalle. Hon kan fortfarande inte sluta tänka på honom. Men sen när Paulina åker på fotbollsläger träffar hon Nicolas, killen som ska börja i hennes klass till hösten. Hon får en annan känsla i kroppen. Hon slutar att tänka på Kalle, och den enda i hennes ögon är nu Nicolas.

Karaktärer

Paulina: Paulina är huvudpersonen i boken. Hon bor i en lägenhet i Stockholm. Paulina är en helt vanlig 13 årig tjej med problem som man lätt känner igen sig i. Hon är kär i Kalle, hennes bästa kompis. Men han gillar bara henne som vän.

 Jag tycker ganska synd om Paulina för att Kalle bara glömmer bort henne, och struntar i henne. Han glömmer bort att de ska träffas och är med Tessan istället.

Kalle: Kalle bor i Vintertullen och Skanstull i Stockholm eftersom han föräldrar är skilda. Han är en helt vanlig kille som har gått i samma klass som Paulina sen förskolan. Dom har varit bästisar sen dess. Men när de träffar sin nya klass så blir han kär i Tessan, den tjejen Paulina hatar. Han glömmer bort Paulina och träffar hellre Tessan.

Jag tycker att Kalle är dum. Ibland kan han vara snäll, men oftast inte. Han är ingen bra kompis som glömmer bort sin bästis som han ska träffa.

TessanTessan bor i Hammarby Sjöstad med sin mamma och pappa. Hon är en självsäker, populär men kaxig tjej. Hon är inte speciellt schysst mot Paulina eller Kalle, även om Kalle och hon är tillsammans.

Tessan är också dum. Hon säger massa elaka saker till Paulina och Kalle. Även om Kalle och Tessan är tillsammans så är hon elak mot honom. Jag tro att Tessan egentligen inte gillar Kalle utan bara gör det för att göra Paulina avundsjuk.

Rozanna: Rozanna är en tjej som bor i Stockholm. Hon är bästis med Tessan och inte alls lika självisk och kaxig. Hon är mer en blyg tjej som skäms om hon kaxar lite.

Jag vet verkligen inte vad Rozanna har för roll, även om hon finns med mycket i boken så tycker jag att hon bara är i vägen. Hon är snäll och inte alls kaxig. Jag vet inte om hon bara är med för att vara kompis med Tessan.

Genre Det är en ungdomsbok. Man kan lätt känna igen sig i personer i boken. Och det handlar om en 13 årig tjej med problem som vi själva med kan ha.

Omdöme
Jag tyckte boken var ganska bra. Man känner lätt igen sig i personerna och kan leva sig in lite i boken. Jag blev lite besviken på slutet eftersom att Kalle och Paulina inte löste sitt problem och förlorade sin vänskap. Slutet var inte alls förutsägbar, utan man trodde att det skulle bli dom.


 


Jag tyckte att upplägget var ganska smart och bra. För det var olika kapitel om dom olika personerna. Man fick höra deras olika åsikter om varandra utan att blanda ihop personerna. Det var också bra för då varierade det mycket. 

En lättläst bok, som man lätt förstår utan några svåra ord.

Mest intressanta karaktär: Kalle och Paulina
Bästa scen: När Paulina knackade på hos Kalle och han kom ut i bara pyjamas. Då dom var vänner.
Minnesvärd scen: När Kalle hade bestämt att vara med Paulina men är med Tessan sen istället.



                                                                             Ronja





1 kommentar:

  1. du gör fel ibland med
    han-honom
    enda-ända
    de-dem/dom
    kommatecken

    I övrigt bra recension! Trevligt upplägg och utvecklade svar.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.