onsdag 17 oktober 2012

Logginlägg3 - JAG FINNS

JAG FINNS

Handling

Johanna är fjorton år. Hon blir både misshandlad i skolan och hemma. I skolan blir hon misshandlad och överfallen av Vedin. Vedin och hans kompisar förföljer henne vart hon en går. Om hon sitter i matsalen kan de komma och hälla mat i håret, eller om hon går i korridoren kan Vedin plötsligt sparka henne i ryggen så hon faller. Alla som går förbi låtsas som om de inte ser något.
Hemma kan hennes mamma få för sig att slå henne utan anledning, hon tror att Johanna gör allt för att irritera henne. Bara Johanna säger det minsta lilla fel så får hon smisk av hennes mamma. Johannas mamma är väldigt listig, för så fort någon tar upp hur dom har det hemma hittar hon alltid på nya lögner. Ibland hatar Johanna sin mamma, men hon vill inte.
Johanna ser inga ljusa sidor någonstans, utan hon vill bara dö. Men hon vågar inte.

Externa konflikter

Det finns en del externa konflikter i boken. Men dom konflikterna är väldigt viktiga i boken. Johanna har en extern konflikt med sin mamma, det är för att Johannas mamma misshandlar Johanna och kränker henne med fula ord. Johanna har även en stor extern konflikt med Vedin, han misshandlar henne också bland annat. Vedins kompisar kan också säga fula ord till henne och skratta åt henne, så hon känner sig dum.

Interna konflikter

Johanna har interna konflikter. De kan bl.a. handla om att hon vill dö, men vågar inte. Att hon vill gilla sin mamma, men kan inte. Att hon vill säga ifrån, men kan inte. Hon vill berätta om allt som händer, men är för rädd. Så hon har alltid två alternativ som hon måste välja mellan. Hennes dagar går ofta ut på interna konflikter.

Gruppens tankar om detta

Vi tycker det är bra att konflikterna finns i boken för annars hade man inte levt in i boken på samma sätt. Vi kände att vi måste läsa mer, för det är så spännande. Vi hade empati för Johanna.
                                                                                                    //Maja och Ina

2 kommentarer:

  1. Undra om fiskar kan flyga...

    SvaraRadera

  2. Skillnaden mellan en/än ...vart hon än går

    Bra svar med gott stöd i texten. Ni förklarar och ger exempel. Utmärkt!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.