måndag 5 november 2012

Bokrecension av Julia: Sommaren före sjuan


Titel: Klass 7B, Sommaren för sjuan
Författare: Pernilla Gesén
Förlag: B. Wahlströms Ungdomsböcker 
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 171
Serie: Klass 7B

Handling Sommaren före sjuan handlar om Paulina, 13 år, och hennes bästis Kalle. De ska till hösten börja i sjunde klass på Sofia skolan. Innan sommarlovet samlas blivande klass 7B, och det första mötet med den nya klassen blir stelt.
Paulina och Kalle har alltid varit bästa vänner, men nu kan de plötsligt inte prata med varandra. Paulina har börjat få känslor för Kalle, men han har blivit upp över öronen förälskad i den nya klasskompisen Tessan.
Kalle sviker Paulina flera gånger, endast för att vara med Tessan. Men när Paulina åker på fotbollsläger några veckor över sommaren, förändras deras vänskap helt...

Budskapet och bokens tema handlar om en ganska vanlig situation i tonåren. Man kanske blir kär och inte vågar berätta det, som Paulina blir. Eller man kanske förlorar en vän. Det är viktigt att inte glömma bort någon, eller att lämna någon utanför, som Kalle gör mot Paulina.

Karaktärerna
Paulina
Huvudpersonen Paulina är en vanlig 13-årig tjej. Hon bor i en lägenhet i Stockholm med sin mamma, pappa och sina två småsyskon. Hon spelar fotboll och ska börja på Sofia skolan med Kalle till hösten.

Jag tycker att Paulina verkar som en snäll och trevlig tjej. Hon är envis, men rolig och en bra kamrat till sina vänner. Hon kan vara svartsjuk/avundsjuk och lite kaxig.

Kalle
Kalle bor i en lägenhet i Vintertullen och Skanstull med sin bror Johan och sin pappa Björn. Hans föräldrar skilde sig förra året, och han tog det väldigt hårt. Hans pappa har börjat dejta Rozannas mamma. Rozanna är en tjej som ska börja i samma klass som honom till hösten.
Kalle är inte så intresserad av sport, utan mer av musik. Han blir blixtkär i Tessan, den nya tjejen som ska börja i hans klass. Han gör allt för att de ska bli tillsammans, han sviker t.o.m sin allra bästa vän.

Jag tycker att han verkar som en rolig och vanlig kille. Jag tycker däremot inte att han är särskilt snäll mot Paulina när han sviker henne. Han glömmer helt bort henne, bara för att vara med Tessan.

Tessan
Tessan är en 13-årig tjej som bor i Hammarby Sjöstad med sina föräldrar. Hon är från en välbärgad familj. Hon är kaxig, självsäker och populär men är egoistisk och inte särskilt snäll mot Paulina.  Hon är bästa vän med Rozanna.

Jag tycker att Tessan är för kaxig och lite elak. Paulina gillar inte henne, men Kalle är jättekär. Tessan är inte så snäll mot Kalle heller, men det märker inte han.

Rozanna
Rozanna bor i en lägenhet i Stockholm med sin mamma och sina katter. Hennes föräldrar skilde sig när hon var väldigt liten, och hon har inte så mycket kontakt med sin pappa. Hennes mamma är ganska lat, och städar eller diskar inte särskilt mycket, men när hon börjar dejta Kalles pappa så ändras hon och börjar städa och fixa sig.

Jag tycker att Rozanna verkar väldigt snäll, självsäker och en tjej som vågar säga vad hon tycker. En bra vän.

Bokens upplägg
Boken är uppbygd så att varje kapitel handlar om antingen Paulina, Kalle eller Rozanna. Jag tycker att detta sättet att bygga upp en bok är mycket bra och spännande. Det gör att boken får variation och att den inte handlar om samma person hela tiden. Det är även bra för då får man läsa om vad personerna tycker om varandra.

Bokens vändpunkt sker när Paulina åker på fotbollsläger och träffar Nicolas, en kille som ska börja i hennes klass. Då slutar hon tänka på Kalle, och börjar få känslor får Nicolas.

Upplösningen i boken är inte så tydlig, men Kalle och Paulina förlorar varandra som bästa vänner. Det var ganska oförutsägbart. Det hände mycket denna sommaren före sjuan, Paulina hade aldrig trott att hon skulle förlora sin bästa vän, eller att hon skulle bli tillsammans med Nicolas...

Boken får ett ganska abrupt slut, och många frågor är olösta. Man undrar om Paulina och Kalle blev vänner igen, om Kalle och Tessans förhållande kommer hålla, eller om han inser att han sårat Paulina. Men eftersom det finns en fortsättning på boken så tycker jag ändå att slutet var okej, för det gör att man vill läsa mer och få reda på sina frågor.

Bokens språk och stil
Språket i boken är bra tycker jag. Det är passande ordval och inga svåra ord som man inte förstår. Däremot har jag hittat några stavfel och grammatiska fel i boken, något som stör lite grann med det är inga stora problem.

Texten på sidorna är lagom stor och fördelad på 171 sidor. Det är inte så mycket text på sidorna, vilket är bra får då blir det lättare och det går fortare att läsa.

Genren
Sommaren före sjuan är en typisk ungdomsbok för att den handlar om en vanlig situation i tonåren. Man blir kär i någon och vågar inte berätta det, man får nya vänner, förlorar vänner, blir tillsammans med någon, byter klass mm.

Jag tycker om denna genren för att man lätt kan känna igen sig i olika situationer. Sen finns det ju olika ungdomsböcker, om olika ämnen som författaren tar upp. I detta fallet handlar det om vänskap och kärlek.

Omdöme
Jag tycker att början av denna boken var lite dryg. Det var inget speciellt som fångade mitt intresse så att jag inte kunde lägga ifrån mig den. Men när man kommit en bit in i boken, mot mitten och slutet, hände det mycket mer saker om Kalle och Paulina och man blev mycket intresserad av att läsa vidare. Kanske för att det tog ett tag att komma in i handlingen och veta hur människorna tyckte och tänkte.

Jag tycker att i vissa delar av boken kände jag igen mig. Att glömmas bort ibland som Paulina gör, det är inte särskilt snällt eller roligt. Kalle som verkade vara en sån himla snäll kille i början, blev som en av Tessans stalker och han struntade i allt annat.

Det är någonting speciellt med Kalle som gör att jag känner igen honom som en kille i verkligheten. Jag tycker om den karaktären. Egentligen vill han alla väl, men han inser inte att han sårar Paulina.
Jag tycker att författaren har lyckats bra med Kalles karaktär, tummen upp!

Paulina är faktiskt en väldigt snäll och modig tjej. Hon och Kalle hade varit bästa vänner i all evighet, och det är klart att man blir jätteledsen när någonting händer, när dom förlorar varandra av all verklighet och inte längre kan prata med varandra.

Boken som helhet tycker jag faktiskt om. Författaren har lyckats bra med att på ganska få sidor fått med en hel tonårshistoria. Språket är bra och texten och bokens upplägg är mycket bra. Något jag gillade extra mycket var sättet som författaren har byggt upp kapitlena på, från de olika karaktärernas perspektiv.

Mest intressanta karaktär: Paulina eller Kalle.
Bästa scen eller del: Mitten
Utvalt citat: "Paulina fryser plötsligt inte alls, hennes kropp är som ett varmt element. Hon vet inte om hon håller på att bli kär i Nicolas eller om hon bara är nyfiken på vad som händer mellan dem."

Betyg: 6,5/10

Julia Ronnefalk






1 kommentar:

  1. "Snåla" inte med kommatecken (tex skriv, men...)

    Blanda inte styckeindelning med blankrad och med indrag. Med undantag för när du gör underrrublik.du gör tex rätt under Genre men fel under språk o stil.

    Mycket bra skrivet både vad gäller språk och innehåll i övrigt. Du har med många egna tnkar vilket gör din text intressnat och trevlig.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.