onsdag 10 oktober 2012

Logginlägg 2 - JAG FINNS


JAG FINNS

Huvudpersonen i boken heter Johanna. En 14-årig tjej som bor med sin mamma och lillebror. Hon presenteras inte så mycket i boken. Författaren vill att man ska få en egen uppfattning om hennes utseende, det nämns bara att hon har mörkt hår. I skolan blir hon mobbad och misshandlad av två killar, Vedin och hans kompis. 
Hemma blir hon det av sin mamma. Hon uppfattas som en blyg tjej med mycket tankar. Helst av allt vill hon bara dö, så hon slipper alla hårda slag och ord, hon vågar inte. Kan inte. 
Hon vill inte märkas, hon gör inga stora saker som kan dra till sig uppmärksamhet.
Hon tillåter att Vedin och hennes mamma slår henne, hon blir som ett tomt skal då. Som inte känner smärta, kroppen har lärt sig att stänga av det. Precis som om hon försvinner ur kroppen men kroppen är kvar. 
Hon har egentligen inga bra relationer till någon förutom hennes lillebror. Alla i skolan ignorerar henne eller mobbar och slår henne. Om hon gör minsta fel hemma blir hennes mamma förbannad och då kan vad som helst hända. Så hon känner sig inte välkommen nånstans. 
Vi känner inte igen oss i boken, men det skulle säkert kunna förekomma på fler ställen. Författaren förklarar situationerna i boken väldigt bra i detaljer. Så när man läser ser allt framför sig, precis som en film. Författaren själv har upplevt Johannas situation i sin barndom.
Johanna är lik sin mamma, Anna-Lena. Johanna har lika mörkt hår som sin mamma och nästan samman ögonfärg. Anna-Lena beskrivs att hon är vacker men hon är hetlevrad. Vilket innebär att hon inte har världens bästa humör och tålamod. Hon är väldigt bra på att slingra sig ur situationer. Som till exempel när hon är på utvecklingssamtal och frågor hur det är hemma kommer upp, så slingrar hon sig ur det som en orm. 

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.